Rejseplanlægning #1

Sådan planlægger du din rejse - Første del, Transport
Overvejer du selv at planlægge din næste rejse ? Her kommer en række tips og input til at planlægge din egen gør-det-selv rejse. Artiklen lægger vægt på de overordnede behov til mere "normale" rejser. Vi taler altså ikke om planlægning af ekspeditionsture i ødemarken her, men tips og tricks til at du planlægger rammerne for din egen rejse,  med booking af transport, ophold, forsikringer o.s.v.. Første del handler i denne artikel om planlægning af Transport.

Transport

Transport kan vi opdele i 2:
1) Transport til og fra rejsemålet
2) Transport på rejsemålet


red and black train

Transport til og fra rejsemålet

Der er flere måder at transportere sig på til og fra rejsemålet, og flere faktorer spiller ind, når transportformen skal vælges. Det gælder bl.a.:

  • Hvor mange personer skal rejse sammen ?

  • Hvor meget bagage og udstyr skal man medbringe ?

  • Hvor langt er der til målet ?

  • Hvad er hele rejsens varighed ?

  • Hvor tungt vejer økonomien ?

  • Hvor tungt vejer miljøet ?

  • Hvor komfortabelt skal det være ?

Her gennemgås de 3 mest nærliggende transportformer:

1. Egen bil
2. Fly
3. Offentlig transport: Tog/Bus/Færge

1. Transport i egen bil

Frihed, Frihed og atter Frihed, er nøgleordet når man rejser i egen bil på hele rejsen. Man kan køre hvor man vil, og når man vil, og der er (næsten) ingen begrænsning på hvor meget baggage og udstyr man kan medbringe. Friheden har dog også sin pris: Rækkevidden er trods alt begrænset i forhold til tiden. Køreturen kan også i nogle tilfælde være hård ved krop og sjæl, og man er næppe helt udhvilket og frisk når man kommer frem.

Tips og input til planlægning af bilturen:  

  • Sæt dig ind i lokale kørselsregler og krav.  Se f.eks. FDM's hjemmeside  Vær særlig opmærksom på at der i nogle lande kræves et mærkat til kørsel på motorveje. Det kan som regel købes ved grænseovergangene, eller på tankstationer før grænsen til landet.

  • Ruteplanlægning: download off-line kort til mobilen (google maps eller gratis app'en maps.me)  

  • Vinterkørsel: Krav om vinterdæk og snekæder nogle steder. Kontroller frisk batteri, frostsikret sprinkler, + tank lokalt når du kommer frem, hvor brændstoffet ofte har fået tilføjet frostvædske.

  • Sparetip: Søg på mobilen efter tankstationer som ikke ligger direkte på motorvejen (men f.eks. blot 300 meter ad en sidevej) -->  spar mindst 1 kr. pr. liter brændstof + snack/mad.

  • Mere bagage: Overvej en tagboks til taget, cykelholder eller måske en trailer til udstyret.

2. Fly

Flyrejser er populære som aldrig før. Og det er både blevet billigere og lettere at flyve med årene. Der findes en lang række online-portaler som gør det let at finde og booke din fly-rejse. Det kan dog godt være en jungle at navigere igennem en "fejlfri"booking af flybilletter -->  (...der vil senere kommeet selvstændigt blogindlæg om emnet alene). Generelt kan man sige at jo længere væk rejsemålet er fra dit hjem, des mere giver det mening at vælge fly. Komforten ved flyrejser er, medmindre du har råd til at flyve business class, begrænset - til gengæld kommer du hurtigt, let og nogenlunde udhvilet frem. Ulemperne ved fly er, ud over miljøet, at bagagemængden er begrænset, og at flyet sjældent bringer dig helt frem til destinationen.

Tips og input til planlægning af fly-rejsen

Brug gerne søgeportalerne til at finde flybilletter og afgange, men vær varsom med hvor du køber din billet. Nogle søgeportaler henviser med links til køb af billet direkte hos det enkelte fly-selskab --> det er godt. MEN andre søgeportaler henviser til køb af billet via en "flybillet portal", og ikke direkte hos fly-selskabet. Dette fordyrer ofte din billet, og gør det ofte også mere besværligt f.eks. at ændre din billet.

3. Offentlig transport ( tog, bus, færge)

I de senere år ser vi en tendens til at offentlig transport fra hjemmet til rejsedestinationen bliver mere populært. Det skyldes flere ting, men primært er det nok, at vi generelt har fået mere fokus på klodens klimapåvirkning, når vi rejser - og her er der sjældent noget der slår den offentlige transport i positiv retning. Økonomisk,er det meget forskelligt, om den offentlige transport er billigere eller dyrere end alternativerne. Det kommer både an på destinationen, hvor mange i rejser sammen, og hvor hurtigt det skal gå. For mig er den helt store fordel ved offentlig transport, at selve rejsen er langt mere behagelig og stress-fri, set  i forhold til både bil og fly. 

Men hvad med miljøet ?
Vi kan ikke komme uden om det.  Alt hvad vi gør, påvirker miljøet i en eller anden grad. Der er stor forskel på hvor meget din rejse påvirker miljøet, hvor transporten oftest er den store CO2 sluger. På denne geniale side kan du bl.a. beregne miljøpåvirkning af din rejse ud fra hvor mange du rejser, hvorhen og hvordan. Prøv f.eks. at se forskellen på om du rejser 1 eller 4 personer fra København til Rom. Her er det nok overraskende at se, at fly faktisk ikke altid er den største miljøsynder !
Prøv Miljø beregneren her: https://travelandclimate.org/


Hvordan vælger jeg den rigtige transportform ?

Start med at overveje hvilke transportform som er mulige og realistiske for din rejse.

Tag nu hver enkelt mulighed og beregn prisen (det jo ofte en vigtig parameter)

Dernæst kan du prøve at liste plusser og minusser for hver transportform. Du kan få lidt input til dette i skemaet nedenfor. 

Til slut skal du også huske at medregne dit behov for transport PÅ selve rejsedestinationen. Helt afhængig af hvor du bor, og hvad du skal lave, kan dit behov for transport på destinationen være vidt forskelligt. Se afsnittet nedenfor "Transport på rejsemålet", og medtag overvejelser herfra i din endelige beslutning af transportform.

Egen Bil

PLUS:
Frihed
Baggage 
Transport på dest.

MINUS:
Langsom
Ukomfortabel



Fly


PLUS:

Hurtig
Let

MINUS:
Miljø
Mindre baggage
ofte ikke helt til dest.

Off. transport

PLUS:
Miljø
Komfortabelt
Stress-fri
Fleksibel dest.

MINUS:
Mindre baggage

Transport på rejsemålet 

Dine muligheder og behov for transport på rejsemålet er ofte tæt forbundet med dit valg af transportmiddel TIL rejsemålet. Det giver nok sig selv, at hvis man kører til rejsemålet i bil, ja så ligger transporten på rejsemålet jo lige for hånden. Men hvad nu hvis man vælger fly eller offentlig transport?

Her må man gøre sig følgende overvejelser:

  • Bor jeg på samme sted under hele ferien ?

  • Hvilke aktivititer og attraktioner er planlagt / hvad er det daglige transportbehov ?

  • Er der handlemuligheder(dagligvarer) i nærheden ?

  • Hvad er mulighederne for offentlig transport i området ?

    TIP til offentlig transport: Prøv at bruge google maps og planlæg en rute fra f.eks. dit overnatningssted til et udflugtsmål. Skift nu transportform i google maps til Offentlig (ikon der ligner et tog) - så kan du se mulighederne for offentligt transport. (virker ret godt i de fleste lande)
  • Overvej om det egentligt betyder så meget, at der måske skal gåes et par kilometer hen til en handlemulighed eller et busstop. Du har jo ferie, og har god tid ! Og når man går/vandrer oplever man stedet på meget tættere hold. Er i flere afsted sammen, så giver gåturene jo også en god mulighed for at tale sammen, uforstyrret.

Med ovenstående betragtninger kan du nu overveje dine muligheder for transport på destinationen:

1) Offentlig transport og gåben
2) Leje cykel, måske en el-cykel
3) Leje bil/Mc/scooter
4) Hyre en taxa


... eller en kombination af ovenstående


Rejseplanlægning #1
Alex Lyngsoe 18. marts 2023
Del dette indlæg
Arkivér
Log ind for at efterlade en kommentar